Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Меркел: Ролята на Украйна в транзита на газ от Русия за Европа ще бъде запазена

Германският канцлер Ангела Меркел и украинският президент Володимир Зеленски дават изявления в Берлин, 12 юли 2021 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Ролята на Украйна като транзитна държава за газовите доставки от Русия за Европа ще бъде запазена, обеща германският канцлер Ангела Меркел след разговори с украинския президент Володимир Зеленски в Берлин.

За Германия Украйна е и остава транзитна страна, независимо от газопровода "Северен поток 2":

„Украйна има големи притеснения, ние ги приемаме много сериозно и ще се погрижим "Северен поток 2" да не се превърне в заместител на транзита през Украйна“, увери Меркел.

По думите ѝ газовата тема не е част от Минското споразумение за уреждане на конфликта в Източна Украйна. Но въпреки това Германия и Франция обсъждат темата в тясно сътрудничество, допълни Меркел.

Съединените щати са против проекта за газопровод от Русия до Германия с аргумента, че той засилва зависимостта на Западна Европа от руските газови доставки

Вече действат санкции срещу фирми, ангажирани със строителството. "Ще преговарям в четвъртък в Белия дом с американския президент Джо Байдън", каза още Меркел, и допълни:

„Ще преговаряме за постигането на обща позиция по този така важен въпрос. Тази позиция ще е в духа на разговорите ни с украинския президент“.

Меркел подчерта, че Русия добре знае за споразумението за транзит на газ през Украйна до 2024 година, както и че това споразумение е ключово за ЕС.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна