Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обявени са резултатите от първото класиране за гимназиите

Учениците, приети на първо класиране, могат да се запишат от 14 до 16 юли

| обновено на 13.07.21 в 16:26
Снимка: БНР, архив

Министерството на образованието и науката обяви резултатите от първото класиране за гимназиите след завършен 7 клас. В него участват  над 57 000 ученици. Те се борят за 63 000 места в над 2400 паралелки в професионални и профилирани гимназии, както и в обединени училища.

1088 некласирани ученици и 1098 свободни места - това са резултатите след първото класиране в София, обявени от Регионалното управление на образованието.

Същевременно достъпът  до сайта priem.mon.bg, където седмокласниците  проверяват дали и къде са класирани, продължава да бъде затруднен.

Проблемите с достъпа  до сайта продължиха  и след 14 часа, когато бяха обявени резултатите от първото класиране, показа проверка на "Хоризонт"

Много ученици не успяват да влязат в сайта, а някои от справилите се със задачата биват изхвърлени от платформата секунди, след като са влезли в нея.

Близо 10500 ученици са подали заявления за участие в първото класиране, показват данните на РУО София.

За поредна година Софийската математическа гимназия е училището с най-висок минимален бал за кандидатстване- 483,5 точки от максимум 500

Оттам са и петимата столични кандидат-гимназисти с максимален бал от 500 точки.

И тази година най-желаните паралелки след 7 клас в столицата са с профил „Чужди езици“ - английски и испански. Най-много ученици са поискали да учат в Първа английска езикова гимназия.

Най-предпочитаните професионални училища са Националната търговско-банкова гимназия със специалност „Електронна търговия“ с изучаване на английски език и Националната финансово-стопанска гимназия със специалност „Икономика и мениджмънт“ също с изучаване на английски език.

Записването след първото класиране е в следващите три дни от 8 до 18 часа.

Пред "Хоризонт" председателят на Съюза на работодателите в системата на народната просвета и директор на 119-о училище в София Диян Стаматов обясни какво от тук нататък следва да направят родителите на седмокласниците, които са приети:

"В дните, определени за записване, родителите трябва да посетят училището, в което са класирани. Едната възможност е да запишат детето. Ако класирането обаче не ги устройва, те също трябва да посетят училището, в което са класирани, и да попълнят заявление за участие във втория етап на класиране. 

Некласираните ученици участват автоматичното на второто класиране, без да посещават съответното училище. 

Много е важно родителите стриктно да гледат графика, който го има и в сайта на Регионалното управление по образование, и в сайтовете на всяко едно от училищата. 

На първо класиране обикновено в София-град се записват някъде между 15 и 25% от учениците."

Резултатите от втория етап на класирането за прием в гимназии след завършен 7 клас ще станат ясни на 20 юли.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени