Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МОН приема заявления за получаване на статут "изследователски университет"

Снимка: БГНЕС

Министерството на образованието вече приема заявления от висши училища, които искат да получат статут на изследователски университети, въз основа на постигнатите от тях научни резултати през предходните четири години.

Изследователските университети ще получат допълнително целево финансиране за развитие на научната си дейност от Националния план за възстановяване и устойчивост.

Оценката на кандидатурите ще се прави въз основа на информацията, представена от висшите училища в периода 2017-2020 г.

Ще се вземат предвид научните резултати, видими в международните  бази данни SCOPUS и/или Web of Science, както и други данни, които показват развитието на академичния състав и общественото и икономическото въздействие на научната дейност на конкретното учебно заведение.

За да получат статут на изследователски университет, висшите училища трябва да съберат не по-малко от 1000 точки. Оценката на кандидатите ще се извършва от междуведомствена комисия, създадена от просветния министър.

От следващата година списъкът с изследователските университети  ще се актуализира ежегодно.

Статутът на изследователските университети бе въведен в началото на миналата година с промяна в Закона за висшето образование.

Целта е да се стимулира научноизследователската дейност във висшите училища, които имат наличен капацитет и правят върхови научни изследвания.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна