Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Явор Дачков: Задкулисието печели и да мине, и да не мине кабинетът

Явор Дачков
Снимка: БГНЕС

"Слави Трифонов е проект на ДПС, създаден в началото да подпомогне износената коалиция между Борисов и Обединените патриоти с участието на ДПС, всъщност истинската власт беше в ръцете на Борисов и на Пеевски от 2013 до 2021. Но сценарият се наруши, на изборите на 4-ти април Трифонов стана втори вместо трети. И се появи вариантът Борисов да бъде отстранен, а на негово място да бъде инсталиран като удобен партньор Трифонов". Това каза пред БНР журналистът Явор Дачков от сайта glasove.com. 

Според него е "имало нещо куцо в представянето на проектокабината на ИТН, а това е отблъснало партиите и ДПС е останала в изолация: 

"По замисъл този кабинет беше направен така, че задкулисните играчи да спечелят и да мине кабинетът, и да не мине... Трябва винаги да се запитваме откъде идва властта. Властта в България идва от ДПС от 20 години насам и Американското посолство, което води местния елит". 

Трифонов: Не редим кабинет нито в нечий зайчарник, нито в нечий сарай

В предаването "Нещо повече" Дачков допълни: 

"Резултатите на ГЕРБ изненадаха противниците на ГЕРБ, защото те остават първа политическа сила въпреки машинното гласуване, въпреки чистките на МВР. Омразата към ГЕРБ не може да се поддържа непрекъснато, това се износва. Служебното правителство дори прекали. ГЕРБ си остава солидна политическа сила, с която ще трябва да се работи". 

По думите на журналиста президентът участва в опит за сглобка на конструкт - Радев - ДПС - Американското посолство - Слави Трифонов

"След така развилите се ситуации големите играчи ще се отдръпнат и ще оставят да управлява служебният кабинет. Ще има президентски избори през октомври. Тогава ще е много по-сложно за президента да вади всички кестени от огъня. Служебното правителство ще започне да губи подкрепа. И този дизайн може да претърпи много различен облик. Ако Слави Трифонов не получи подкрепа и се отиде на предсрочни избори, голяма е вероятността това да се случи, и те да се проведат с президентските, цялата отговорност ще остане при служебния кабинет и при президента Радев, а това няма да е в полза на Румен Радев". 

Интервюто с Явор Дачков можете да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна