Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Модернизират ЖП участъка от София до Волуяк

Снимка: БГНЕС

Започва модернизация на железопътния участък от София до Волуяк, с обща дължина приблизително 10 км.

Началото на строителните дейности бе даден от заместник-министъра на транспорта Нели Андреева и генералния директор на Национална компания "Железопътна инфраструктура" Красимир Папукчийски.

Проектните дейности обхващат техническо и работно проектиране на коловозното развитие на Централна гара - София и междугарието София-Волуяк за модернизацията на двупътен железен път, контактната мрежа и изграждане на нов трети електифициран коловоз от Централна ЖП гара в столицата до гара Волуяк.

В участъка ще бъдат построени нови приемни сдания в гара Волуяк и спирка Обеля, а спирКите „Надежда“ и „Връбница“ ще бъдат обновени.

Предстои изграждането на изцяло нова гара „Обеля“, която ще включва шест електрифицирани коловози, паркинги и съоръжения за връзка с обществения транспорт, включително и със столичното метро.

В цялата отсечка ще бъдат изградени нови перони, пешеходни подлези и надлези с осигурена достъпност на лица с увреждания и лица с намалена подвижност.

Очаква се намаляване на трафика в София, както и времето за пътуване на товарните и пътническите влакове по направлението от турската граница в посока към границата със Сърбия.

Предвиждат се шумозащитни съоръжение в района на гарите, а предпазните огради да ограничат нерегламентираното пресичане на ЖП релси от гражданите.

Ремонтните дейности се съфинансират със средства по Механизма за свързване на Европа, а договорът за строителство е на стойност почти 200 милиона лева.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени