Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Антиправителствените протести в Куба са взели поне една жертва

Полицейска блокада край Капитолия в Хавана
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Един човек е загинал по време на антиправителствните протести в Куба, които започнаха в неделя, предаде АФП.  Демонстрациите срещу еднопартийния комунистически режим бяха последвани от вълна от арести и твърдения за полицейско насилие.

Според съобщение на кубинското вътрешно министерство мъж е загинал по време на демонстрация в покрайнините на Хавана.

Ройтерс съобщава, че има няколко ранени граждани и служители на реда.

По-рано, глобалната компания за мониторинг на интернет NetBlocks, съобщи, че Куба е ограничила достъпа до социалните медии и платформи за съобщения, вкл. Facebook, Instagram, WhatsApp и Telegram. Базираната в Лондон компания обяви, че това "вероятно ще ограничи потока от информация от Куба". Правителството не коментира съобщението, от Телеграм и Фейсбук - също, а от Туитър казаха, че услугите ѝ не са били блокирани.

В невиждан от десетилетия протест хиляди кубинци излязоха на улиците в неделя в знак на недоволство от недостига на храни, лекарства, повишаването на цените и справянето с коронавируса. Подобни мероприятия са незаконни в Куба.

Президентът Мигел Диас-Канел нарече демонстрантите „контрареволюционери“. Правителството му смята, че протестите са финансирани и дирижирани от САЩ и обвинява за проблемите на острова американските икономически санкции.

Участник в демонстрация в подкрепа на кубинското правителство пред посолството на Хавана в Бразилия/Ройтерс

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна