Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кипър отбелязва годишнина от военния преврат

Кипърски войници край макет на самолет, свален от приятелски огън при турската инвазия през 1974 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Вой на сирени в Кипър тази сутрин и призори на 20 юли отбелязва 47-ата годишнина от двете най-трагични дати в историята на страната – военния преврат и турската инвазия. В същото време специално за празненствата на 20 юли в Северен Кипър пристига турският президент Реджеп Тайип Ердоган.

Сирените звучат днес в 8,20 ч. - точният час, в който на 15 юли 1974 г. започва военният преврат срещу президента на страната архиепископ Макариос Трети, инспириран от управляващата в Гърция хунта.

Годишнината се отбелязва с редица церемонии, събития и църковни служби в цялата страна.

Възпоменателна служба за загиналите защитници на републиката се провежда тази сутрин с участието на президента Никос Анастасиадис. Парламентът на Кипър се събира на специална сесия под надслова „Черните годишнини от преврата и турското нашествие”.

Вой на сирени ще разбуди Кипър и в 5.30 ч. на 20 юли – в часа, в който преди 47 години започва турската военна операция на острова.

В тържествата за „Деня на мира и свободата”, както се чества 20 юли в Северен Кипър, ще участва президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган.

Очаква се той да направи важни съобщения по Кипърския въпрос, създаването на две суверенни държави на острова и отварянето на града-призрак Вароша.

Политически и правни ходове, които Никозия ще предприеме в зависимост от обявените от Ердоган действия, бяха обсъдени в сряда от Националния съвет при президента Никос Анастасиадис.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна