Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нова турска провокация срещу Кипър

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Нова турска провокация срещу Кипър избухна днес във водите край острова, след като турски граничен кораб откри огън по лодка на кипърската брегова охрана. От кипърско-турската брегова охрана отрекоха такъв инцидент. Външното министерство на Кипър се обърна към ООН. 

Кораб от бреговата охрана на турските окупационни сили в северната част на острова е дал четири предупредителни изстрела срещу лодка на кипърската брегова охрана с тричленен екипаж и я е принудил да се изтегли от морската зона на Кипър край северното крайбрежие. Инцидентът е станал рано тази сутрин, когато кипърската лодка е патрулирала в район, граничещ със залива Морфу в окупираната северна част на острова, който се използва активно от трафиканти за превоз на нелегални имигранти с лодки от противоположния турски бряг до Кипър.

Турският кораб е изтласкал кипърската лодка и я преследвал до прибирането ѝ в рибарското пристанище. Според информацията той е достигнал на 2 морски мили от него. 

По-късно днес от кипърско-турската брегова охрана отрекоха, че е имало такъв инцидент. Според официалното съобщение тази новина е „поредното доказателство за негативната политика на кипърската гръцка страна срещу кипърския турски народ, превръщайки инцидент, който дори не съществува, в сценарий”. 

Министерството на външните работи на Кипър осъди инцидента и се обърна към Мироопазващите сили на ООН в Кипър (UNFICYP), като поиска от тях да разследват случая. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна