Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Синдикалисти обсъждат протестни действия в "Напоителни системи"

Снимка: БГНЕС

Членовете на синдикат "Подкрепа" в държавното дружество "Напоителни системи"  обсъждат протестни действия. От май  работещите в някои клонове на дружеството вземат само процент от заплатите си, а служителите в Централното управление не са получавали никакви възнаграждения.  

Проблемът е, че служебният министър освободи старото ръководство, а Търговският регистър отказва да впише новоназначения съвет на директорите на Напоителни системи, казва за "Хоризонт" лидерът на федерация "Земеделие" в КТ "Подкрепа" Анелия Иванова:

"В момента дружеството е без легитимно ръководство, а това блокира дейността. Не може да бъдат извършвани разплащания. Имаме неразплатени работни заплати. Проблемът става много сериозен, тъй като при задълбочаване на тази криза вървим наистина, умишлено или не, към довеждане до фалит на въпросното дружество".

В момента е активен поливен сезон и работещите са всеки ден на полето: 

"Но, ако не получат заплати и този месец, нищо чудно да предприемем и протестни действия", заяви Иванова.

 Изпратено е писмо за започване на преговори по Закона за уреждане на трудовите спорове и работниците се надяват да не се стигне до протести. 

"Да ви кажа честно, много по-лесно ни е да спрем работа в активен поливен сезон. Това ще бъде една от най-ефективните стачки", допълни Иванова.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна