Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Янев: Искането за предсрочно освобождаване на Гешев има основания

| обновено на 17.07.21 в 13:20
Снимка: БГНЕС

Исканото предсрочно освобождаване на главния прокурор Иван Гешев има своите правни основания. Това заяви служебният премиер Стефан Янев, който днес е на посещение в Балчик. 

"Юристите ще се произнесат доколко и как тези основания биха могли да бъдат придвижени в законовия ред. Българкото общество има очаквания, че трябва да се направи реформа в съдебната система. Усещането за справедливост трябва да така бъде възстановено и българското общество да бъде спокойно и да знае, че съдебната система предоставя именно това".

Стефан Янев допълни, че очаква следващият парламент да сформира ясно мнозинство със стабилни цели и приоритети. Политическите партии трябва да влязат във диалог и да сформират парламентарно мнозинство. 

"Дискутирането на принципа проба-грешка не е най-добрият вариант. По-скоро трябва да се разчита на един диалог вътре в партиите в рамките на парламента да намерят основата на този диалог и това, което нееднократно съм заявявал - да бъдат в състояние да сформират едно стабилно парламентарно мнозинство, което да излъчи правителство с ясни приоритети, с ясни цели, тъй като България има нужда от такова правителство".

Премиерът се срещна с кмета на Балчик Николай Ангелов, с когото бяха обсъдени въпроси, свързани с туризма. От понеделник правителството на Великобритания ще допусне пътуване на английските граждани до различни точки от света, като според Стефан Янев това е добра новина:

"В същото време ние трябва да гоним баланса между здравните мерки по отношение на тези, които влизат в държавата, и мерките, които разчитаме, че ще бъдат в полза на туризма. Не бих казал, че Ковид-кризата е най-големият проблем. Разбира се, това е проблем от гледна точка на това, че не може да се разчита на предварителни заявки на цикличност на пакетите, нощувките и така нататък, но като всеки бранш, и туризмът си има свои проблеми".


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна