Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Младежката кампания „Аз се ваксинирам” набира все по-голяма популярност в Испания

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Въпреки че са сочени за отговорни за петата вълна на пандемията в Испания заради неконтролирани партита и събирания на огромни тълпи, много млади хора демонстрират в социалните мрежи своята ангажираност в борбата срещу коронавируса. С кампанията „Аз се ваксинирам“, която набира все по- голяма популярност, те искат да дадат пример на връстниците си и апелират за отговорност.

С използването на хаштага #Yomevacuno , което в превод означава „Аз се ваксинирам” младите хора в Испания искат да покажат своя ангажимент за ограничаване на петата вълна на пандемията, която засяга предимно тяхната възрастова група. В Twitter, Instagram и Facebook все по-често се появяват съобщения, с които младите хора насърчават своите последователи да се ваксинират, като прикачват снимка след инжектирането или позират до здравния персонал. Така те показват, че освен отговорни за тази вълна, са наясно и със сериозността на ситуацията и искат да бъдат ваксинирани, за да се върнат към нормалността в живота си.

В Плана на правителството 16-29 годишните трябваше да се ваксинират през есента, но с покачването на броя на заразените, властите разрешиха паралелна ваксинация, заедно с 30 и 40-годишните. Само за първите 24 часа след решението в региона на Мадрид 174 000 млади хора над 16-годишна възраст са си запазили час за ваксинация, а в Страната на баските - над 126 хиляди.

В Каталуния, която е най-пострадала от последната вълна на пандемията, около 13% във възрастта 16 - 29 години вече са получили първата си доза от ваксината.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна