Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стотици журналисти и политици по света били шпионирани с помощта на израелски софтуер

| обновено на 19.07.21 в 15:25
Снимка: pixabay

Правозащитници, журналисти и адвокати по целия свят са били наблюдавани чрез телефонни зловредни програми, продавани на авторитарни правителства от израелска фирма за наблюдение, съобщават медиите. Разследването на в. „Вашингтон пост“, „Гардиън“, „Монд“ и още 14 медии е базирано на изтекъл списък с до 50 000 телефонни номера на хора, за които се смята, че представляват интерес за клиенти на израелската компания NSO Груп.

Не е ясно откъде идва списъкът или чии телефони всъщност са били хакнати. NSO отрича да е извършила неправомерни действия. Компанията твърди, че софтуерът е предназначен за използване срещу престъпници и терористи и е достъпен само за военни, правоприлагащи и разузнавателни агенции от страни с добри досиета за правата на човека.

Софтуерът „Пегас“ заразява апарати „Айфон“ и устройства с „Андроид“, за да позволи на операторите да извличат съобщения, снимки и имейли, да записват обаждания и тайно да активират микрофони.

Смята се, че в списъка влизат и около 180 журналисти от организации като АФП, Си Ен Ен, „Ню Йорк таймс“, „Ал Джазира“ и много други новинарски издания.

По-широкият списък включва също държавни и правителствени ръководители, членове на арабски кралски семейства и бизнес мениджъри. Обвиненията не са нови, но новото е мащабът, в който се извършва наблюдението.

В списъка са телефонните номера на близо 200 репортери от 21 държави. Очаква се да бъдат разкрити още имена на високопоставени публични личности.

Израелската фирма е под медиен прицел още от 2016 г., когато бе обвинена, че е помогнала за шпионаж над дисидент в ОАЕ.

Казусът коментира от Прага председателят на Европейската комисия  Урсула фон дер Лайен, като отбеляза, че използването на шпионски софтуер срещу журналисти е напълно неприемливо.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна