Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шампионът Погачар: Беше невероятно приключение

Тадей Погачар при награждаването в Париж.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Тадей Погачар триумфира за втори пореден път в колоездачната Обиколка на Франция в неделя и определи успеха си като „невероятно приключение“ след победата на Ваут ван Аерт в последния етап на Шан-з-Елизе в Париж след триседмична битка.

Словенецът грабна титлата в края на миналото издание, но тази година си подсигури далеч по-рано успеха, негов втори в най-престижната колоездачна обиколка в света, само на 22-годишна възраст. „Направихме го. Миналата година, когато спечелих за първи път тук, беше различно –тогава се разплаках. Надявам се да се върнем отново следващата година без маски. Беше невероятно приключение да бъда част от това колоездачно семейство“, каза той, посвещавайки победата си на „всички фенове на колоезденето по света“.

Погачар спечели и наградата за Най-добър състезател до 25-годишна възраст в Тур дьо Франс, както и фланелката за Крал на планините – хеттрик, който той постигна и при дебюта си миналата година.

Междувременно, Марк Кавендиш се размина с историята, след като не успя да спечели пети етап тази година, с което щеше да подобри рекорда на легендата белгиец Еди Меркс, който има 35 успеха в Обиколката на Франция. 36-годишният британец остана трети в последния етап. Въпреки това, той триумфира със зелената фланелка за най-активен колоездач в състезанието..


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна