Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В САЩ отчитат покачване на броя на новите случаи с Covid-19

Снимка: ЕПА/БГНЕС

За първи път от януари месец насам броят на случаите на Covid-19 в Съединените щати се покачва във всеки един от 50 щата.
Само четири от щатите съставят 40 процента от случаите от миналата седмица – Калифорния, Тексас, Мисури и Флорида. Близо половината от случаите през миналата седмица са били регистрирани в щата Флорида.
Според Центровете за контрол и превенция на заболяванията новите случаи са се покачили с близо 70 процента за седмица, а постъпването в болница  - с около 36%.
Смята се, че информацията е непълна, тъй като в страната не се провеждат рутинни тестове, които биха могли да засекат вирусоносители с леки симптоми или такива без симптоми.
В неделя бивши ръководител на Департамента по храни и лекарства предупреди, че тези, които не са ваксинираниq са изправени пред огромна опасност. В интервю за Си Би Ес Скот Гатлийб посочи, че 97 процента от хоратаq заразени с Делта варианта на коронавируса, които е трябвало да бъдат приети в болницаq не са ваксинирани и че болшинството от смъртните случаи са неваксинирани.
Доктор Гатлийб също заяви, че вариантът Делта е толкова опасен, че тези, които се заразят с него има вероятност това да бъде най-сериозната вирусна инфекция през живота им. Експертът също каза, че разпространяващата се дезинформация за ваксините като например, че водят до проблеми при забременяването обезкуражава жени при обмислянето за поставяне на ваксина.
Kъм момента 49 процента от американците са напълно ваксинирани.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна