Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рязък спад на Уолстрийт след страхове за нови локдауни заради Делта варианта на коронавируса

Силното нарастване на заразените с Делта варианта на коронавируса в редица държави предизвика агресивни разпродажби на акции на Уолстрийт и на останалите борси по света, тъй като инвеститорите се опасяват от нови противопедмични мерки и локдауни, които да причинят по продължителен период на икономическото възстановяване в световен план.

Индексът на сините чипове DJIA се понижи в понеделник със 725 пункта (с 2,09%), отбелязвайки най-драматичен сесиен спад от октомври 2020 г.

В същото време широкият индекс S&P500 се понижи с 1,59%, а технологичният индекс Nasdaq Composite с 1,06%,  като и двата отбелязаха най-солидни дневни понижения от средата на месец май.

По-рано в понеделник европейските фондови индекси също отбелязаха много силни понижения, като обшият индекс Stoxx Europe 600 падна с 2,3%, немският DAX 30 с 262%, френският CAC 40 - с 2,54% и британският FTSE100 - с 2,34%.

Натискът върху глобалните пазари на акции в понеделник се дължеше до голяма степен на продължаващото нарастване на броя на случаите на Covid-19 в световен мащаб и най-вече на силно заразния Делта вариант на коронавируса, но също така и на притесненията относно нарастващото напрежение между САЩ и Китай.

Силно заразният вариант Делта на Covid-19, който сега е доминиращия щам по целия свят, предизвиква нова вълна на инфекции и смъртни случаи, почти изключително сред неваксинираните хора.

В понеделник администрацията на президента Джо Байдън обвини Китай за хакването на софтуера на  сървъри за електронната поща на Microsoft Exchange, което компрометира десетки хиляди компютри по целия свят по-рано тази година.

"Ню Йорк Таймс" пък съобщи, че сенатори от Демократическата партия се очаква да оповестят в понеделник план за набиране на 14 милиарда долара годишно чрез налагане на данъци върху Китай и други страни, които не намаляват съществено вредните емисии.

Що се отнася до пандемията, опасенията относно коронавируса са особено проблематични за сектори и индустрии, като бизнеса с пътуванията, който се очакваше да извлече най-голяма полза от отварянето на световната икономика.

Енергийният сектор пък беше най-слабия от 11-те ключови сектора в индекса S&P 500 в понеделник, като отбеляза спад с 4,4% в резултат и на рязкото поевтиняване на петрола със 7 на сто.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!