Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Двете общности в Кипър отбелязват по различен начин деня на турската инвазия на острова

С вой на сирени и с благодарствени молитви посрещат днешното утро кипърските гърци и кипърските турци. По коренно различен начин двете части на разделената страна отбелязват днес 47-ата годишнина от турската инвазия на острова.

Празнично събитие и бдение под надслов "Часът на зората", което продължава през цялата нощ, е част от тържествата в Северен Кипър, посветени на годишнината. Програмата му включва разходка с факли, светлинно и лазерно шоу, различни демонстрации и завършва на разсъмване със сутрешната молитва.То се провежда на плажа, на който преди 47 години дебаркира турската армия за нахлуването си на острова. На мястото на десанта е закотвен един от участвалите в него кораби, който по-късно през деня ще бъде открит като музей от турския президент Реджеп Тайип Ердоган.

В същото време в южната част на Кипър посрещат зората с тревожния вой на сирени. Те ще звучат в 5.30 ч., точния час на турската инвазия преди 47 години. Датата кипърските гърци отбелязват днес с редица възпоменателни церемонии и мемориални служби в памет на загиналите по време на военната операция.

Днес, който е и първият ден на мюсюлманския празник Курбан Байрам, турският президент Ердоган ще участва в сутрешната молитва, а след това ще присъства на военния парад в северната част на Никозия. В края на двудневната си визита на острова той ще открие редица обекти, финансирани от Турция.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени