Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съдия в САЩ потвърди решението на университет за ваксиниране на студенти и служители

Федерален съдия в Съединените щати потвърди решението на университет да изисква от студентите и служителите си да бъдат ваксинирани. 

Въпросът за задължителна ваксинация във висшите учебни заведения излиза на преден план около месец малко преди началото следващия месец на есенния семестър.

Съдията в Саут Бенд, щата Индиана, Деймън Лекти се произнесе по дело заведено от студенти, които поискаха отмяна на решение на Университета на Индиана, което задължава всички студенти и служителите да бъдат ваксинирани срещу Covid-19 с изключение на тези, отказали да го направят по религиозни или медицински причини.

Лекти посочва, че американската конституция позволява на студентите да откажат медицинска интервенция, но в същото време основният закон дава право  на университета  да предприема действия по ваксиниране с оглед легитимния интерес, свързан с общественото здраве. В решението си съдията отбелязва, че за младежите има алтернативни възможности като изкарване на семестъра в друго учебно заведение, а на притесненията за безопасността на ваксините, отговаря, че именно заради тяхе бил постигнат напредък.

Решението може да бъде обжалвано пред Върховния съд.

Кампанията по ваксиниране срещу Covid-19 в Съединените щати тръгна силно, но в изминалите няколко седмици се забелязва застой. Към момента около 68 процента от възрастните са получили поне една доза.

Опозицията срещу ваксинирането е политически обусловена в значителна степен, като тя е силна най-вече сред поддръжниците на бившия президент Доналд Тръмп. В тази връзка редица консервативни студентски организации стартираха кампании срещу задължителното ваксиниране в университетите като прибягват и до завеждане на дела.

По информация на местни медии около 500 висши учебни заведения в момента изискват студентите и служителите им да бъдат ваксинирани.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна