Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борисов: Утре ще разберем дали ще има правителство

Лидерът на ГЕРБ каза, че ще върнат мандата, ако ИТН не успеят да съставят кабинет

Бойко Борисов
Снимка: БГНЕС

Ден преди откриването на 46-ото Народно събрание парламентарните групи провеждат днес заседания в партийните си централи. Ръководствата им се срещнаха вчера, за да обсъдят технически въпроси около дневния ред и разпределението на местата в пленарната зала.

ГЕРБ -СДС сформираха парламентарната си група, начело на която отново ще е Десислава Атанасова от ГЕРБ. Нейни заместници ще са лидерът на СДС Румен Христов, Тома Биков и Александър Ненков. Групата ще номинира Росица Кирова за заместник-председател на Народното събрание.

Според лидера на ГЕРБ Бойко Борисов на учредителното заседание на 46-я парламент утре ще стане ясно дали ще има правителство с мандата на "Има такъв народ".

Пред избраните за депутати от листата на ГЕРБ-СДС Борисов обвини президента Румен Радев за политическата криза, в която по думите му е изпаднала страната.

Според Борисов, ако се стигне до трети избори, държавата ще колабира.

„Ако имаше политическа класа, при този резултат – равен, след машинациите, щяха да кажат: Я да седнем, или президентът да ги извика, ако имахме, разбира се, държавен глава, който да е еднакво отдалечен, не е скъсал всички мостове за разговори. И да кажем – примерно една година, докато мине Плана (за възстановяване), докато се приеме бюджетът, да работим, после, ако трябва, пак догодина – още едни избори. Но нещо, което да има отговорност към хората“.

Бойко Борисов изрази мнение, че така наречените "партии на протеста" са готови на всичко, за да са във властта, но по думите му те не са надежден партньор:

„Слави Трифонов – познавам го добре, той е умен човек. И като си гледа партньорите, и като знае как Мая (Манолова) е предала БСП, как Реформаторският блок се врътна на втората година и ни изостави, не знам доколко им има доверие“.

ГЕРБ ще върне мандата, ако „Има такъв народ“ не успее да състави кабинет:

„А с трети мандат на партии с по 30 човека е несериозно да се говори за правителство“, беше категоричен Борисов, който допълни:

„От утрешния ден ще знаем дали ще има правителство -  ако им мине уйдурмата с председател на парламента, ще разберем“.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна