Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Асоциациите на заведенията против оставането на Кацаров като министър

Ричард Алибегов
Снимка: БГНЕС

Браншовите асоциации на заведенията се обявиха против оставането на Стойчо Кацаров нa служебен министър на здравеопазването. Според тях с Националния план за справяне с пандемията браншът се използва като "зле прикрит опит за въвеждането на задължителна ваксинация". 

Сдружението на заведенията в България и Българската асоциация на заведенията се обявяват срещу Националния план за справяне с пандемията, който предвижда като първа мярка при повишаване на заболеваемостта затваряне на ресторанти, заведения, нощни клубове и кафенета.

От бранша смятат, че по този начин държавата абдикира, като прехвърля отговорността върху заетите:

"При наличие на ваксини, че държавата не може да се справи с разпространението, с убеждаването на хората да се ваксинират, защо ние трябва да поемаме този удар? При предишните две затваряния нямаше наличие на ваксини! Сега, когато имаме ваксини, когато ние сме единствената страна в Европа, където на всеки ъгъл едва ли не можеш да се ваксинираш, нашата държава е неспособна да убеди населението си да се ваксинира и в същия момент вменява тази тежест на бизнеса. Ами няма как да се случи това", заяви за "Хоризонт" председателят на Асоциацията на заведенията Ричард Алибегов и подчерта позицията на бранша срещу гръцкия вариант само ваксинирани да посещават заведенията и категорично увери, че собствениците няма да принуждават персонала си да се имунизира срещу Covid.

В отговор от Министерството на здравеопазването обявиха, че твърденията, че в плана е залегнал опитът на държавата да въведе задължителна ваксинация, са изцяло несъстоятелни. Точно обратното, планът дава допълнителна възможност в условия на пандемия да останат да работят различни учреждения и фирми, добавят от здравното министерство.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна