Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ако ни връчат мандата, ще поканим и министри от служебния кабинет - това е част от посланието на социалистите

Корнелия Нинова: Пожелавам на всички един стабилен парламент

Нинова очерта четири предизвикателства пред народните избраници

Снимка: БГНЕС

„От името на парламентарната група на „БСП За България“ пожелавам на всички едни стабилен парламент и разумни решения в интерес на хората“, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова при откриването на 46-ото Народно събрание.

Нинова посочи, че сме изправени пред 4 държавнически предизвикателства , а не партийни.

"Само от нас зависи дали ще ги преодолеем или ще тласнем страната в политическа криза.

Първото предизвикателство – избрани сме при най-ниска избирателна активност от както има парламентарни избори. Това е знак към всички ни и задължение да компенсираме ниската легитимност с много и смислена работа за повишаване на доверието на институцията парламент.

Второто- по волята на народа имаме силно фрагментиран парламент без възможност за стабилни мнозинства. За да работи този парламент, е необходим диалог. За съжаление, той не съществува – той е предварително миниран с предварителни линии и условия – протестни срещу партии на статуквото – това е грешка – и фактическа, и политическа.

ИТН – първата политическа партия, вече се отказаха да са протестна партия и казаха, че са антисистемна – уважаеми колеги, вие вече сте системна партия – два пъти сте част от политическа система чрез участието си в 45-ото НС.

Днес червената линия не е системни и антисистемни партии – протестни или статукво – а такива, които искаме да променим стария модел на управление, и такива, които искат да го запазят или просто да го скрият зад имитация на промяна.

Третото предизвикателство е да съставим стабилно правителство с ясен времеви хоризонт и национални надпартийни приоритети.

Трети избори в кратък период ще бъдат тежко изпитание на България.

В този смисъл препотвърждавам решението ни, ако първите два мандата не успеят и ако президенът ни връчи третия мандат, да предложим приоритети, върху които да стъпим - прозрачни разговори за тях - състав на кабинет, в който да бъдат поканени и министри от служебния кабинет и да гарантираме стабилност на държвата и сигурност на хората.

Четвъртото предизвикателство - най-голямото - да доразградим стария модел на управление и да изградим нов - различен и справедлив.

Коренът на модела е заложен в лобисткото законодателство на ГЕРБ – в задкулисните интереси, на които депутати бяха проводници. Затова и оттук трябва да започне изкореняването и сега ще проличи – имате ли воля да го направим. За нас от БСП е лесно, ние 4 години открито и честно се борехме срещу този модел и ще продължим.

Вторият проблем е да се промени съдебната система – за нас трябва да се закрият специализирания съд и прокуратура, съдебен контрол върху Главния прокурор и нов закон за КПКОНПИ. Така ще прекъснем изтичането на потоци пари, които отиват в джобовете на задкулисни кръгове, ще дадем възможност да се финансират политики и да се решат ежедневните проблеми на хората – за нас най-важният приоритет си остава социалната политика", така се обърна към депутатите от 46-ото Народно събрание лидерът на БСП Корнелия Нинова.

По думите ѝ сега се налага актуализация на бюджета, като за целта БСП са внесли пакет от социални закони, в изпълнение на техните политика за увеличаване на доходите.

Чуйте изказването в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна