Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Откриха уникална църква в крепостта Залпада край Крушари

Снимка: Мая Щърбанова

Уникална не само за България, но и за света четириконхална църква откриха археолозите при разкопките на крепостта Залдапа край Крушари.  

Залдапа е най-големият укрепен античен център в земите на днешна Добруджа. 

Тя е разположена в местността Калето между селата Абрит и Добрин. Първите археологически проучвания в Залдапа датират от 1906-1910 г. Впоследствие са извършвани частични теренни изследвания и наблюдения. За съжаление през годините античният строителен материал по различни причини е подлаган на системно ограбване и разрушаване, което е започнало още през ХІХ в. и продължава до наши дни. Екипът от българи, канадци и французи работи на Залдапа трета година. В крепостта вече са открити шест църкви.

През тази седмица сезонът за археологически проучвания на крепостта Залдапа приключва. По думите на ръководителя на международния екип проф. Георги Атанасов откриването на четириконхалната църква е нещо изключително и то за пореден път доказва, че Залдапа ще продължи да изненадва и предизвиква археолозите в следващите поне сто години.

Благодарение на осигурената от община Крушари охрана от две години са преустановени и набезите на иманяри, споделя още проф. Атанасов.  

Доц. Доминик Моро от Франция, съорганизатор на международния екип на Залдапа, сподели, че за съжаление тази година екипът е по-малоброен, а времето за работа е от едва три седмици.

До края на месец август кметът на община Крушари обеща, че откритите мрамори ще бъдат поставени в лапидариума, за да бъдат достъпни за всички желаещи да ги видят. А надеждите на целия екип на Залдапа е след изтичането на сегашния проект работата в крепостта да не приключи.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна