Eмисия новини
от 15.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Илиана Раева: Ще бъде тежка олимпиада, трябва ни вяра и спокойствие


"Тръгваме с добро настроение. Мисля, че много труд вложихме, много усърдие, направихме много силни и конкурентни съчетания. Имахме много сполучлив сезон до този момент, до заминаването на олимпийските игри, спечелихме доста медали и единственото, което е необходимо, е там да съумеем да запазим спокойствието на момичетата, концентрацията им и вярата им, че могат. Това ще бъде основното и най-важното, и разбира се, да сме здрави всички, което е на първо място. Надявам се живи и здрави да пристигнем, да сме щастливи и живи и здрави да се върнем. Ще бъде тежка олимпиада, конкуренцията е много голяма и при индивидуалното, и при ансамбъла. Имаме много конкурентни съчетания, направихме много силни състезания, трябва ни вяра и спокойствие", това заяви президентът на БФХГ Илиана Раева преди заминаването на националния ни отбор по художествена гимнастика - индивидуално и ансамбъл за японския град Мураяма. Там гимнастичките ни ще проведат подготвителен лагер преди участието си на олимпийските игри в Токио. 


"Отиваме в Мураяма, имаме договор с този град. Това ще бъде последният ни лагер по този договор преди олимпийските игри. Там ще направим тренировъчен лагер в пълна изолация, след което на 1 август ще отидем в олимпийското село. Спортистите не обичаме да говорим за очаквания и медали, когато отиваме на сериозен старт. Да, при всички случаи момичетата осъзнават, че отговорността е голяма. Надявам се да съумеем да им помогнем да се чувстват много спокойни, много уверени и да вярват в силите и възможностите си", добави президентът на БФХГ.

Състезанията без фенове имат добра и лоша страна. Лошата - една голяма зала празна и хубавата страна - когато няма тази силна емоция и адреналин, може пък те да са малко по-спокойни. Разбира се, щеше да бъде съвсем друга олимпиада с фенове, още повече, че ние имаме огромен фен клуб в Мураяма от над 250 човека, които имаха билети за състезанието. Но за съжаление за всички участници ще бъде така. Този олимпийски дух малко ще липсва", каза още Раева.


И в индивидуалното, и в ансамбъла има промени в съчетанията с цел усложняване. Последните два дни грациите имаха контролни тренировки преди заминаването.

"На някои от контролните бяха добре, на други не толкова добре. И умората, и вълнението предстартово, и всичко преди заминаването си оказаха своето влияние, но момичетата са в добра форма и смятам, че трябва да вярват и да бъдат спокойни. Има много промени в съчетанията, трудността е много повишена, отново ги усложнихме каквато в практиката в нашия спорт. За огромно съжаление, след всяко състезание отборите да увеличават трудността, направихме го и ние, треньорите бяха категорични, независимо от това тренировките вървяха много добре и да вярваме, че ще ви зарадваме", коментира Илиана Раева.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.