Eмисия новини
от 06.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Законопроекти предвиждат увеличение на пенсиите за 3/4 от пенсионерите от 1 септември

Снимка: Ани Петрова

Увеличение на пенсиите за три четвърти от пенсионерите от 1 септември - това се предвижда в законопроекти, внесени в първия ден на новия парламент от "Изправи се БГ! Ние идваме" и БСП.

Преизчисляването на пенсиите, отпуснати до края на 2019 година, със средния осигурителен доход за 2018-та би струвало 185 милиона лева на месец или близо 2,3 милиарда за цялата 2022 година.

Предложеното преизчисляване на пенсиите от БСП лансираха още в предходния парламент. То бе одобрено на първо четене, но не остана време за окончателното му гласуване. Сега същото предлагат и от „Изправи се БГ! Ние идваме!“ и пресмятат, че по този начин ще се увеличат доходите на 75% от пенсионерите.

Това означава че 1 милион и 570 хиляди от всички 2 милиона и 200 хиляди пенсионери ще получат по-високи пенсии от досегашните, ще се намали разликата между старите и нови пенсии.

Отбелязан е фактът, че вече 13 години преизчисляване не е правено, като спрямо 2007 година, когато се предприе стъпката, до момента средният осигурителен доход е нараснал двойно, което отваря още повече ножицата между стари и нови пенсии.

Пресмятания на НОИ обаче сочат, че подобна промяна няма да увеличи пенсиите на 900 хиляди възрастни.

Предложенията на БСП и на групата на Манолова обаче ще са един от двата варианта за ръст в размера на пенсиите, които също ще внесе с актуализацията на бюджета за тази година служебното правителство.

Групата на Мая Манолова предлага още помощта от 120 лева да получат и пенсионерите с пенсии до 300 лева. Парите вече се изплатиха на тези, които получават между 300 лв. и една стотинка и 369 лв. - колкото е линията на бедност . Това предложение ще осигури по 120 лева на още 733 хиляди пенсионери и би струвало 88 милиона лева.

От БСП внесоха и предложения за промени в Закона за семейните помощи за деца. Заради демографската криза се иска еднократната помощ за раждане на  второ и трето дете да е равна на 10 минимални работни заплати, с условието че  родителите работят и са се осигурявали 24 месеца преди това.

Предлага се още еднократната помощ от 250 лева за началото на учебната година да се разшири и да я получават бедните семейства с деца от 1-ви до 4-ти клас.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.