Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ и Германия се споразумяха за "Северен поток - 2"

| обновено на 22.07.21 в 17:57
Снимка: ЕПА/БГНЕС

САЩ и Германия успяха да апостигнат споразумение относно един от най-големите проблеми помежду си - строежа на „Северен поток 2“. Вашингтон се е отказал от намерението си да налага санкции върху фирмите, които участват в прокарването на газопровода, а Берлин се е ангажирал да спре подаването на газ, ако Русия използва тръбопровода като политическо оръжие срещу Украйна.

Германия е готова да наложи и санкции на Русия, ако притиска Украйна. Договорено е също Киев да подкрепи продължаване с още десет години на споразумението си с Русия за транзита на газ, което изтича през 2024 г. Освен това Берлин и Вашингтон са се разбрали да бъде създаден "Зелен фонд за Украйна" с начален капитал от 150 милиона евро, осигурени от Германия. Целта е чрез участието на частни инвеститори впоследствие тази сума да нарасне на 1 милиард долара. Това ще включва също водородни проекти, енергийна ефективност и възобновяема енергия. Украйна иска да стане по-независима от руския газ.

САЩ подчертаха, остават убедени, че "Северен поток 2" е лоша сделка, която увеличава енергийната зависимост на Европа от Русия. Украйна подкрепя опасенията им. 

Меркел приветства днес споразумение между Германия и САЩ за "Северен поток 2", но призна, че все още остават различия между двете страни по въпроса.

На пресконференция Меркел каза, че Русия е дала уверения, че няма да използва като оръжие бъдещото трасе за доставка на руски газ по дъното на Балтийско море за Германия. 

"В крайна сметка не е като да не разполагаме с никакви инструменти да направим нещо", отбеляза германската канцлерка. Според правителствени източници Меркел вчера е разговаряла по телефона с руския президент Владимир Путин и сред обсъдените въпроси е бил и този за "Северен поток 2".


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна