Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преговорите за ново правителство започнаха със среща на ИТН с ДБ

Всички срещи ще се проведат в сградата на парламента

| обновено на 23.07.21 в 17:03
Снимка: БГНЕС

Партия "Има такъв народ" започна разговори с обединение "Демократична България" за подкрепа на ново правителство.

След първия си разговор от партия ИТН и обединение ДБ завиха, че гледат в една посока. 

Според Тошко Йорданов двете формации имат общи цели, а според Христо Иванов дясното обединение е готово да допринесе за съставянето на редовно правителство.

Срещата беше закрита за медии.

Преди началото на разговорите председателят на ПГ на "Има такъв народ" Тошко Йорданов заяви, че двете формации имат общи цели:

"Така че се надявам да препотвърдим едни на други основните цели, които имаме и които общо взето са едни и същи, така че да дадем добър знак, за да има правителство, тъй като изчегъртването на ГЕРБ е как да кажа, задача номер едно".

Според председателя на ПГ на "Демократична България" Христо Иванов изборният резултат на неговата формация дава основания за участие в преговори за управление: 

"Самият факт, че минаха тези избори по начина, по който минаха, че подобрихме своя резултат и че сега сме тук, е поредица от добри знаци, които трябва да развием и ще участваме в това с позитивизъм и с максимална енергия от наша страна".

След края на срещата и двамата председатели на парламентарните групи заявиха, че са открили повече близост, отколкото различия, а по важните въпроси няма разминавания:

По-рано днес "Има такъв народ" и "Демократична България" участваха поотделно в консултации с президента Румен Радев около връчването на мандата за правителство.

След срещата с държавния глава от партията на Слави Трифонов заявиха, че виждат добри шансове за съставяне на ново правителство, но няма да влизат в коалиции, а ще търсят подкрепа по политики и приоритети.

От "Демократична България" изразиха готовност да допринесат за съставянето на редовно правителство, но предупредиха, че подкрепата няма да бъде на всяка цена.

От БСП посочиха, че трябва да бъде съставен редовен кабинет с ясни приоритети и времеви хоризонт.

В събота от 11.00 часа от ИТН ще се срещнат с ПГ на "Изправи се БГ! Ние идваме!", от 14.00 ч. - с БСП, а в неделя от 11.00 ч. - с ДПС.

От ИТН изпратиха покани до всички парламентарни партии, но без ГЕРБ, за преговори по приоритетите на бъдещия кабинет с техен мандат. Това обяви  в четвъртък депутатът Станислав Балабанов:

„Тези разговори са логични да се водят тук - в най-представителната сграда, българският парламент. Така че се надявам да приемат поканите ни политическите партии, тук в идните дни да се проведат едни практични разговори в името на това България да има едно стабилно правителство и един стабилен парламент оттук нататък“.

Срещите ще се проведат в сградата на парламента и ще бъдат публични, уточни Балабанов.

Филип Станев от ръководството на "Има такъв народ" обясни защо ДПС е сред поканените:

„Математиката, чистата математика от конфигурацията на партиите на т.нар. протест, на тези, които са извън статуквото, сочи, че това е недостатъчен брой депутати, няма 121, така че в крайна сметка в името на желанието на гражданите за стабилност се налага да се проведат тези консултации, тъй като иначе този кабинет няма как да се състои“.

Няма да се обсъждат конкретни имена и постове, а само идеи, допълни Филип Станев. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна