Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вицепремиерът Пеканов ще обсъди с парламентарните партии Плана за възстановяване

Планът вече е публикуван за обществено обсъждане

| обновено на 22.07.21 в 11:17
Атанас Пеканов
Снимка: Facebook /Атанас Пеканов

Чухме достатъчно призиви от политическите партии за диалог. Този диалог, надявам се, ще позволи да се изгради формулата за бъдещо управление, за приемственост по отношение на направеното от служебния кабинет и развитие на приоритетите, чиито фокус ще бъдат гражданите и бизнесът.

С тези думи служебният премиер Стефан Янев откри днешното заседание на Министерски съвет, акцентирайки върху старта на 46-ото Народно събрание.

Надявам се, че партиите в Народното събрание ще имат волята и мъдростта да работят в името на гражданите, които са ги изпратили там, посочи Янев. Той изрази готовност за работа с бъдещия редовен кабинет, който може да доразвие някои от мерките на служебния:

"Ние сме готови да предоставим практически мерки, които сме намерили в нашата работа, така че те да бъдат продължени и развити по подходящия начин",  каза служебният министър-председател.

Според него е необходимо да се демонстрира как държавата иска и е в състояние да подаде ръка – на гражданите и на бизнеса. От една страна да прояви солидарност, а от друга - да даде тласък.

Служебният премиер припомни, че Планът за възстановяване и устойчивост вече е публикуван за обществено обсъждане. Надявам се, че в близките дни ще има възможност министър Пеканов и екипът му да коментират с партиите акцентите в него.

Важните акценти в Плана за възстановяване са образование и иновации, интелигентна индустриализация, което да доведе до производство на краен продукт с висока добавена стойност, икономическа трансформация, декарбонизация на българската енергетика, екологичен преход на селското стопанство и не на последно място - решаване на проблема с демографската криза, посочи Стефан Янев:

"Развитата икономика, която ще предоставя добре платени работни места е една предпоставка за българите, живеещи в чужбина да се завърнат в родината. Особено младите, тези, които създават деца и са в състояние именно да подобрят демографската картина на страната".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!