Eмисия новини
от 18.00 (2) часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ГЕРБ няма да предлага заместник на Маринов в комисията за разследване на насилие срещу протестиращи

| обновено на 22.07.21 в 16:11
Снимка: Ани Петрова

Групата на ГЕРБ - СДС напусна пленарната зала в Народното събрание след гласуването на комисията, която ще разследва всички обстоятелства при използването на сълзотворен газ и употребата на сила и помощни средства от страна на МВР срещу протестиращи граждани по време на протестите на 10 юли и 2 септември миналата година. 

Първоначално за членове на комисията бяха предложени Младен Маринов и Тома Биков от ГЕРБ. По предложение на БСП обаче кандидатурата на Маринов беше гласувана отделно от всички останали и отхвърлена от пленарната зала.

След това Тома Биков обяви от парламентарната трибуна, че няма да участва в тази комисия и си направи отвод, а депутатите от ГЕРБ-СДС напуснаха залата.

От ГЕРБ няма да предлагат заместник на Младен Маринов в комисия. Председателят на парламентарната група Десислава Атанасова определи изключването му като "грубо потъпкване на демократичния ред на парламентарната република".
"До този момент никога, никой не си е позволявал да гласува против волята на определена парламентарна група за персонален състав. Това, което се случва в българския парламент днес, както и от трибуната на Народното събрание, е поредното дъно, което достигнаха "Новите варвари в 46-ото Народно събрание", каза Атанасова. 
По думите ѝ, така се зачерква волята на над 600 000 български граждани, гласували за ГЕРБ. Съпартиецът ѝ Томислав Дончев нарече решението "болшевизъм":
"По-големият проблем е, че не става дума за просто ограничаване на юридически права. Става дума за ограничаване на граждански права. Става дума за зачеркване на човек, изцяло от стилистиката на "бивши хора".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна