Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

15 училища по изкуства показват творби на два етажа в НДК

Снимка: НДК

Ученици от 15 училища по изкуствата от цялата страна от VIII до XI клас участват със свои произведения в обща изложба, подредена в Арт галерията и в Зала 4 на НДК.

На откриването снощи бяха връчени и наградите в Националният младежки конкурс за изящни, приложни изкуства и дизайн. Настоящото му 17-то издание се организира съвместно от Министерството на културата и Националния дворец на културата.

Отличените получават едногодишна стипендия от 135 лв. на месец, уточни в студиото на Радио София Ралица Базайтова от Министерството на културата.


Наградите са 48, присъдени в 16 специалности - живопис, графика, скулптура, художествена керамика, силикатен дизайн, художествена дърворезба и мебел, художествена обработка на метали, художествена тъкан, моден дизайн, рекламна графика (графичен дизайн, илюстрация и оформление на книгата), анимация, детски играчки, иконопис (стенопис, пространствен и промишлен дизайн, сценичен костюм, театрален, кино и телевизионен декор), театрална кукла.

Конкурсът е създаден през 2005 г. и е включен в Програмата на мерките за закрила на деца с изявени дарби за 2021 г., приета от Министерски съвет.

Наличието на конкурсите, изложбите и концертите стимулира децата, изучаващи изкуства, да се изявяват и да се развиват, подчерта експертът от Министерството на културата.

Изложбата ще може да се разгледа до 30 юли 2021 г. в Арт галерия – НДК и Зала 4 на Двореца. Входът е свободен.

С Ралица Базайтова разговаря Катя Василева.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна