Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Украйна и Полша: "Северен поток 2" породи нови политически, военни и енергийни заплахи

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Външните министри на Украйна и Полша излязоха със становище, че газопроводът "Северен поток 2" е породил нови "политически, военни и енергийни заплахи" за Киев и Централна Европа. 

Украйна е започнала официални консултации с Европейския съюз и Германия относно "Северен поток 2", съобщи външният министър Дмитро Кулеба.

"Винаги сме казвали откровено, че за нас "Северен поток 2" е основно въпрос за сигурността. Бихме искали американо-германската декларация да бъде по-силна, що се касае до проблемите, свързани със сигурността."

Украйна и Полша ще продължат да противодействат на проекта за газопровод "Северен поток 2" и ще работят със съюзниците и и партньорите си в тази посока, се казва в съвместно изявление на външните министри на двете страни.

В интервю за "Ройтерс" изпълнителният директор на украинската държавна газова компания "Нафтогаз" Юрий Витренко заяви, че не смята, че Русия ще продължи да транзитира какъвто и да било газ, след като сегашният договор на Москва и Киев за транзита изтече през 2024 г. По думите му Украйна ще има нужда от членство в НАТО, за да компенсира заплахата за сигурността, която "Северен поток 2" създава.

Предвид притесненията на Украйна, че може да загуби транзитните такси, Вашингтон изпрати съветник от държавния департамент в Киев и обяви, че държавните глави на двете страни - Джо Байдън и Володимир Зеленски ще се срещнат следващия месец. Зеленски заяви, че планира "честна и динамична" дискусия за "Северен поток 2". 

Дострояването на "Северен поток 2" ще оскъпи природния газ в Централна и Източна Европа средно с 5%, прогнозира Мартин Владимиров от Центъра за изследване на демокрацията.
"Причината е, Северен поток-2 ще блокира до голяма степен достъпът на страните от Централна и Източна Европа до по-евтин природен газ от спотовите пазари в Западна Европа, тъй като ще се стигне до блокади, чисто физически и търговски на интерконекторите, които свързват западна Европа с централна и източна Европа."
Цялото интервю с Мартин Владимиров слушайте в предаването "Събота 150" на 24 юли от 9:30 ч. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна