Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ивайло Попов: Мерките на Столичната община срещу мръсния въздух са неефективни

Снимка: БГНЕС

Мерките, които е предприела Столичната община срещу мръсния въздух в София са неефективни. Това е станало ясно от изслушването на вещите лица, изготвили експертизи по делото срещу бездействието на софийската администрация по проблема със замърсяването на въздуха в София в периода 2015-2017 г. Столичната община не е предприела ефективни мерки и за защитата на населението на града от негативните здравни последици от мръсния въздух. Целта на заведеното дело от редица организации е да изискат от общината бързо подобрение на качеството на въздуха в София.

„От екологичната експертиза някакви мерки са били предприемани, но няма резултат. Ние твърдим, че няма резултат, защото има не малко количество мерки, но няма качество на мерките. През този период общината си е вкарвала различни дейности, които и без това е изпълнява и на практика няма фокусирани усилия и неща, които да прави, които да доведат до по-сериозен ефект“, каза в ефира на радио София Ивайло Попов от сдружение „За земята“.

Съдът е изслушал и здравна експертиза, която е потвърдила сериозния риск за здравето на столичани, заради високите нива на замърсяване с фини прахови частици

Ивайло Попов изрази надежда, че до края на годината ще има решение по делото.

Според организациите, завели делото, един от важните изводи е, че няма безопасни нива на концентрации на фини прахови частици, които да не увреждат човешкото здраве. 

Според данни на СЗО в страната ни умират 15000 души годишно в следствие на замърсяване на въздуха

Подробности можете да чуете в интервюто на Данаил Конов с Ивайло Попов.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна