Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ИТН и ДБ обявиха, че имат споделени политически посоки

Тошко Йорданов и Христо Иванов
Снимка: БГНЕС

"Има такъв народ" и "Демократична България" имат споделени основни политически посоки. Това обявиха председателите на парламентарните групи на двете формации - Тошко Йорданов и Христо Иванов след първата от серията консултации, които партията, победила на изборите - "Има такъв народ", инициира. 

Йорданов нарече спекулации твърденията, че очакват подкрепа от ДПС. 

След продължилата повече от час среща Христо Иванов и Тошко Йорданов бяха категорични, че позициите им за дълбока съдебна реформа са общи - прокуратурата не може да съществува в този вид, че специализираният съд и прокуратура трябва да се премахнат, но умно, че трябва да се смени Висшият съдебен съвет. 

Общо е и становището, че трябва да се работи по Плана за възстановяване и устойчивост. 

Конкретни имена на премиер и министри в бъдещ кабинет не са обсъждани на срещата:

"Това е ангажимент на нашата партия. Важни са политиките, а министрите са изпълнители. Тук не е търсене на коалиционна подкрепа", заяви Тошко Йорданов.

"Естествено, че когато трябва да гласуваме, ние ще преценим всичко заедно - имената, политиките, ангажиментите и парламентарната конфигурация", уточни Христо Иванов.

Според него решението за разговор с ДПС е на "Има такъв народ", а "Демократична България" запазват резервите си:

"Ние искаме, ако има правителство, за което ние даваме подкрепа, то да положи усилия максимално да се отдалечи от ДПС. Как то ще се случи е въпрос на визия на мандатоносителя".

Тошко Йорданов подчерта, че поканата към ДПС не бива да се приема като търсене на коалиция:

"Ако има правителство, то ще бъде правителство на една политическа партия, което означава в известна степен - правителство на малцинството. Това няма да е коалиционно правителство. Никой не може да забрани на никого да подкрепи някаква политика. Ако не виждат, няма да го подкрепят". 

Срещите продължават в събота от 11.00 часа, когато от ИТН ще се срещнат с ПГ на "Изправи се БГ! Ние идваме!", от 14.00 ч. - с БСП, а в неделя от 11.00 ч. - с ДПС.

По-рано днес "Има такъв народ" и "Демократична България" участваха поотделно в консултации с президента Румен Радев около връчването на мандата за правителство.

След срещата с държавния глава от партията на Слави Трифонов заявиха, че виждат добри шансове за съставяне на ново правителство, но няма да влизат в коалиции, а ще търсят подкрепа по политики и приоритети.

От "Демократична България" изразиха готовност да допринесат за съставянето на редовно правителство, но предупредиха, че подкрепата няма да бъде на всяка цена.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна