Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Китай наложи ответни санкции срещу седем бивши американски служители и организации

Китай наложи ответни санкции срещу седем бивши американски служители и организации, включително бившия министър на търговията на президента Тръмп - Уилбър Рос, във връзка с техните действия срещу Хонконг, се казва в изявление на китайското външно министерство.

Уилбър Рос, бизнесмен милиардер и инвеститор, прави бизнес в Китай. Като търговски секретар той беше едно от лицата на търговската война с Китай на бившия президент Доналд Тръмп.

В допълнение към Рос, другите санкционирани от Пекин включват Каролин Вартоломей, председател на Комисията за преглед на икономическата сигурност между САЩ и Китай; Джонатан Стивърс, бивш щатен директор на Изпълнителната комисия на Конгреса по Китай; и Софи Ричардсън, китайски директор на Хюман Райтс Уоч. По-рано министерството на финансите на САЩ публикува препоръки относно нарастващите рискове за американските компании във връзка с действията на китайските власти и ръководството на Хонконг.

Освен това Вашингтон включи седем китайски граждани в санкционния списък, свързани със ситуацията в административния регион.

Китайското външно министерство подчерта, че Хонконг принадлежи на Китай и всички въпроси, свързани с него, са вътрешни работи на страната.

Новите двустранни санкции идват само дни, преди заместник-държавният секретар на САЩ Уенди Шърман да посети Китай, което да я направи най-високопоставеният американски служител, посетил Китай по време на администрацията на президента Джо Байдън.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!