Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Канарските острови и Галисия наложиха строги Covid ограничения

Снимка: БГНЕС

От днес Канарските острови и Галисия изискват сертификат за ваксинация, за преболедуване или отрицателен тест за достъп до затворени помещения в райони и общини с висока заболеваемост. Решението беше взето през седмицата от регионалните правителства в опит да ограничат бързото разпространение на Делта варианта на коронавируса.

Регионалният премиер на Канарските острови Алберто Нунес обяви, че местните власти правят всичко възможно, за да позволят на туристическия бранш да работи, но в същото време трябва да се грижат и за здравето на самите туристи. Затова е прието компромисно решение - ресторантите, баровете и дискотеките ще приемат с намален до 50% капацитет, а спортните зали - до 33 на 100, но посетителите са длъжни да представят сертификат, че са ваксинирани, че са изкарали болестта или отрицателен тест, че не са заразени. 

Заради засиления натиск към доболничната и болничната помощ правителството обжалва и решението на Върховния съд, с което се забранява въвеждането на вечерен час от 0:30 ч. до 6 ч. сутринта. 

Според министъра на здравеопазването Блас Трухийо ако туристите искат да почиват на Канарските острови, са длъжни да спазват местните ограничения, в противен случай подлежат на парични глоби. Той припомни, че Италия въвежда от 5 август изискването за Ковид сертификат за барове и ресторанти. Гърция и Португалия вече го въведоха, а Франция го обсъжда.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!