Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Продължава срещата БСП - ИТН

| обновено на 24.07.21 в 15:24
Снимка: БГНЕС

Продължават разговорите между „Има такъв народ“ и БСП в Народното събрание в търсене на подкрепа за бъдещ кабинет и за очертаване на водещи приоритети в управленската програма. В началото на срещата Виктория Василева от „Има такъв народ“ припомни смисъла на водените консултации:

"Смятам, че подхождаме  отговорно. Разговорът трябва да бъде за приоритети и политики, нещо, което ние приветстваме. Да оставим на заден план личностни разговори и тяснопартийни интереси."

Лидерът на БСП Корнелия Нинова изрази готовността на партията да разговаря за политики и приоритети, и отново потвърди позицията на левицата за необходимостта от съставяне на редовен кабинет с работещ парламент. Нинова очерта краткосрочни и дългосрочни задачи:

"Имаме предвид и социални проблеми, които за нас са приоритет, предвид на растящите неравенство и бедност. Виждаме, че това трябва да мине през актуализация на бюджета, за което е необходимо да има работещ парламент. Разбира се, стоят и много дългосрочни теми за решаване, защото ако искаме дълбоко и истински да се промени досегашният модел на управление, то това минава през много сериозни реформи".

Срещата е закрита за медии, след нея се очакват изявления.

Очаква се в тези предварителни разговори БСП да заявят основните си приоритети в бъдещата управленска програма – преизчисляване на пенсиите, безплатно медицинско обслужване, безплатно образование, решителна съдебна реформа, която да минава през оставката на главния прокурор Иван Гешев, закриване на спецсъда и спецпрокуратурата и нов закон и състав на КПКОНПИ.

Всички поставени водещи задачи на тази среща ще бъдат съобщени утре на пленума на БСП, за да може колективният орган на партията да даде мандат как левицата да продължи своето участие в изготвяне на политики в бъдещ кабинет. 

ИТН организира консултации с всички парламентарни групи без тази на ГЕРБ-СДС. За утре е насрочена среща с ДПС. По-рано днес в НС ИТН имаше разговори с Мая Манолова и Николай Хаджигенов от "Изправи се БГ! Ние идваме!".

 
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна