Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът Радев ще връчи мандат когато партиите гарантират, че са постигнали резултат

| обновено на 24.07.21 в 21:07
Снимка: Здравка Маслянкова

Президентът Румен Радев заяви, че ще връчи мандата за съставяне на правителство когато партиите гарантират, че са постигнали резултат.

Във Велико Търново държавният глава присъства на церемония по дипломиране на випуска на Националния военен университет „Васил Левски“. 

Датата, на която държавният глава ще връчи първия проучвателен мандат, зависи от това кога партиите на промяната ще дадат ясна гаранция, че няма да се отклонят от посоката, която хората от едногодишните протести им зададоха: 

„За изкореняване на порочния управленски модел, за борба с корупцията, за борба с бедността и неравенствата, повишаването на доходите, на пенсиите, създаване на по-добри условия на здравеопазване, за образование“, посочи президентът Румен Радев. 

Във Велико Търново държавният глава коментира и отказа на Висшия съдебен съвет да освободи главния прокурор Иван Гешев по искане на служебните министри на вътрешните работи и на правосъдието:

„Това е решение в защита на статуквото“, посочи президентът: 

„Това показва, че дълбоката реформа в съдебната система е неизбежна. Тя трябва да гарантира отчетност и отговорност на главния прокурор и истинска независимост в съдебната система“. 

Според президента Радев възможно най-бързо трябва да се даде шанс на почтените и способни български прокурори и магистрати да започнат реална борба с корупцията и задкулисието. 



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!