Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Националният съвет на БСП даде мандат за продължаване на преговорите с ИТН

| обновено на 25.07.21 в 17:46
Снимка: БГНЕС

БСП ще продължи преговорите с "Има такъв народ" за подкрепа за правителство, като ще отстоява приоритетните за партията политики. Това реши Националният съвет на БСП. Социалистите биха подкрепили в пленарната зала първата политическа сила, но при яснота на имената на министрите в бъдещия кабинет. Заседанието на пленума на БСП започна с протест на членове на партията, които поискаха оставката на Корнелия Нинова. 

Лидерът на БСП заяви, че най-важното решение днес е, че Националнияст съвет със 120 гласа "за" и един "против" се обявяват, че искат сигурност и стабилност и че ще положат усилия за съставяне на кабинет, за да продължи пълното разграждане на сегашния модел на управление: 

"Споразумението за подкрепа ще бъде по политики за тези приоритети, които смятаме, че едно правителство, подкрепено от нас, трябва да свърши и то ще бъде резултат от преговорите".

От партията са откроили 5 приоритета:

  1. Социалната политика
  2. Борба с неравенствата
  3. Преизчисляване на пенсиите
  4. Реформа на здравеопазването и достъпа до него
  5. Борба с корупцията и Съдебната реформа

От БСП не приемат за правилни две теми - либералния модел на управление и оттеглянето на държавата и приватизацията на ББР.

Нинова заяви, че са "за" приемането на Република Северна Македония в Европейския съюз, но без компромиси от българска страна. От БСП ще настояват за споразумение за подкрепа, но решението за такава ще бъде окончателно взето от Националния съвет, след като "Има такъв народ" представи своето виждане за поименния състав на правителството: 

"Ако извървим този не лек път, това означава нашите гласове в парламента да бъдат в подкрепа на такова правителство".

Протестиращите на

Лидерът на БСП Корнелия Нинова определи поведението на протестиращите като опит за дестабилизация на партията: 

„Организиран и предложен от Кирил Добрев, Калоян Паргов и Весела Лечева и показва точно силата на вътрешната опозиция – 60 от 82000 членове на партията. Тези хора не представляват никого освен себе си. Те не са упълномощени от партийните членове и партийните организации да правят това. Те загубиха това най-справедливо и честно състезание. Казва се пряк избор. Жалко, че не могат да приемат вече втора година тази загуба. За мен е излючително важно мнението на онези близо 80% от гласувалите, които ме избраха"

Заседанието на Националния съвет продължава.

Очаква се да бъде направен анализ на изборния резултат на БСП. Лидерът Корнелия Нинова каза, че той е справедлив и ще бъдат начертани сериозни мерки за поведението на БСП оттук нататък 

Снимка: Даниел Инков

По-рано днес Пленумът започна под обсада и с викове "оставка". Час преди началото на пленума на БСП пред сградата на "Позитано" 20 дойдоха протестиращи от различни областни и общински структури. Те застанаха пред главния вход с плакати:

"Конгрес сега. Утре ще е късно", "Нинова - ликвидатор на БСП", "БСП не е лидерска партия", "Видин иска конгрес".

Членовете на БСП настояваха за обсъждане на финансовото състояние на партията, позиция относно подкрепата за кандидатурата на президента Румен Радев за втори мандат и спешно свикване на извънреден конгрес. Сред протестиращите бяха Кирил Добрев и Весела Лечева.

Кирил Добрев коментира:

„Път на разделението, по който ни води Нинова, и ниските резултати или тръгваме по друг път, пътят на единството в БСП. В това е била винаги силна партията. Дори не е актуален днес въпросът за нейната оставка. Въпросът е за оставането на БСП в политическия живот“.

„Затова сме тук – да поискаме конгрес и да се поеме политическа отговорност за тежкия изборен резултат на последните избори“, каза Весела Лечева.

Противоположните мнения дойдоха от депутатите и членовете на Националния съвет на БСП:

„Дошли са по-голямата част от тези другари, не са гласувани в Националния съвет с едно-две изключения. Освен това, е добре някой от тях да ги питате къде работят, тъй като не е добре, когато един човек работи само в партията, а няма професия. И когато няма място в партията, той е недоволен“, коментира Румен Гечев.

„Тази оставка не е искана от вчера или от днес, няколко  недоволни партийни другари я искат от няколко години. Проблемът е, че в момента те саботират не само БСП, а и изобщо развитието на държавата“., каза Филип Попов.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!