Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Строителят на детската болница: Договорът с МЗ не е стопиран

| обновено на 26.07.21 в 18:43
2
Снимка: БГНЕС

Здравното министерство ще прекрати официално договора за строеж на Национална многопрофилна детска болница. Причината е, че изпълнителят консорциум „Детско здраве“ не е получил виза за проектиране от Регионалното министерство.

В открито писмо, заместник здравния министър Димитър Петров съобщи, че договорът с фирмата изпълнител ще бъде прекратен. Причината е, че строителят – консорциум „Детско здраве“ няма издадена виза за проектиране. От своя страна Мая Пенчева от консорциума казва, че продължават да работят и никой официално не ги е уведомил. Повече от месец няма никаква комуникация между тях и министерството.

"Нищо не е стопирано, защото ако беше така щеше да има кореспонденция. Такава няма. Това, което се качва в медиите, във фейсбук и в социалните мрежи е нещо, което не съществува в правния мир. Ние писма нямаме никакви пуснати към нас. Ако министерството или протестиращите се опитват по тоя начин да спрат проекта, това не е реда и не е такъв хода на събитията".

"Мисля, че това не е позиция. Ние среща не сме имали. Прие ни зам.-министърът. На срещата аз лично бях, когато той каза "Аз ще направя всичко възможно този проект да се реализира. Това се случи на 1 юни тази година. От там натанък ние с тях комуникация нямаме".

От писмото става ясно, че министърът на Регионалното развитие Виолета Комитова не е издала виза за проектиране. Преди около месец по думите на Пенчева, Комитова е обещала да направи всичко възможно, за да издаде документи за строеж.

"Тя каза, че ще направи всичко възможно да издаде документи да започне строежът. След което започнаха някакви изяви в медиите и нищо по същество. Няма официален отговор или ако има, ние не разполагаме с него.

Ден след тази среща последва протест от националната инициатива „За истинска детска болница“. След среща е Комитова, тя обеща да не се изгражда новата сграда върху стари основи, какъвто е бил планът. Според архитект Петкана Бакалова, е нужен нов проект на друго място.

"Да се започне едно много сериозно проучване на база на информацията, която има за статистиката за изготвяне и анализ на нуждите на детското здравеопазване, който да стане основата на едно качествено, подробно, детайлно, техническо задание за проектиране".

"В "Александровска" няма толкова площ да изградим една модерна болница. При всички случаи там вероятно ще бъде компромис".

Освен с нуждите на пациентите, болницата трябва да е съобразена и с натоварването от посетители а локацията й да е удобна и за идващите извън София.

"Там примерно ще има 100 места за паркиране. Ще работят 1000 души персонал и 400 деца с техните родители са поне още 1000 паркоместа, които трябва да са за посетители или поне 500".

По-рано днес от фирмата изпълнител поясниха за „Хоризонт“ че не спират да работят по проекта и дори са се консултирали с архитекти от чужбина. Освен това никой не ги е известил за намеренията за прекратяване на договора.

"Защо точно с нас се конфронтират? Защо не искат да има детска болница?"


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна