Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Трайчо Трайков: Видеонаблюдението в подлезите не е достатъчно, трябва жива охрана

Подлезът до Румънското посолство ще бъде ремонтиран в следващине 5 месеца, заяви кметът на столичния район „Средец“

Снимката на подлеза на „Ситняково“, изпратена от слушателя ни Боян Иванчев

Подлезът на „Ситняково“ (до Румънското посолство) е в критично състояние. Столичният район „Средец“ отговаря за 10 подземни съоръжения и неслучайно това място е приоритет, обясни пред Радио София кметът Трайчо Трайков.

От местната администрация са защитили проект и са получили финансиране от около 770 000 лв. от Специализирания общински приватизационен фонд.

„Планът ни е до края на годината с отпуснатите средства да направим съществен ремонт на този подлез. В момента тече процедура по избор на изпълнител. Последният одит, направен преди две седмици, показа, че и другите подлези се нуждаят от ремонти, а бюджетът за това, отпускан от Столичната община е недостатъчен“, подчерта Трайков.

Той обясни, че в подлеза на „Ситняково“ ще бъдат премахнати повечето търговски обекти. Ще има и два асансьора, тъй като пространството не позволява изграждането на рампи. Ще се подменят ел. инсталация и изолации, няма да се пипа пътната настилка над подземното съоръжение.

Към бездомни хора, които нощуват в подлеза, се предприемат общи действия със социални служби, а ако има нарушаване на обществения ред – с полиция.

По думите на Трайков, видеокамерите досега не са довели до превантивни или последващи действия. В центъра за видеонаблюдение се правят единствено констатации. Районният кмет има намерение на Столичната община да предложи връщане на живата охрана в подлезите.

Чуйте разговора на Елена Пъневска.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна