Eмисия новини
от 18.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Хаджигенов: Партиите на промяната имат общо виждане за реформите в сектора "Правосъдие"

| обновено на 26.07.21 в 19:15
Снимка: БГНЕС

Партиите на промяната имат общо виждане за реформите в сектора "Правосъдие", което е гаранция за бъдещо правителство с мандата на "Има такъв народ".

Това стана ясно от думите на депутата от "Изправи се.БГ! Ние идваме!" Николай Хаджигенов след приключилите разговори на експертно ниво, които се проведоха в офисите на партията на Слави Трифонов:

"Съдейки от разговора за правосъдие правителство ще има, защото това, което "дъвчат"  от краткия мандат на предното правителство, то ще заработи събранието, трябва правителство. За да правим всичките тия неща, частта "Правосъдие", имаме нужда от правителство. Няма как да стане по друг начин. Така че, предполагам че сме близко. Следващата седмица ще направим тристранна среща, която ще чисти тези детайли, което, според мене, е правилното решение".

Николай Хаджигенов уточни, че не е обсъждано предложението на "Има такъв народ" за пряк избор на главния прокурор:

"Не, не сме го обсъждали сега. Те са съгласни, че това е тема, която предстои тепърва да разглеждаме напред във времето, т.е. те не се отказват от нея, но са достатъчно интелигентни да го отложат напред във времето, може би много напред във времето. Или това е лично мое мнение, разбира се, защото тази идея няма да мине никога".

В рамките на преговорите за ново правителство експертни групи от различни партии са обсъдили приоритети в секторите "Социална и бюджетна политика" и "Правосъдие".

На срещата в сектор "Правосъдие" е обсъден вариант за предсрочно прекратяване на мандата на Висшия съдебен съвет, обяви депутатът от "Демократична България" Атанас Славов. По думите му това не трябва да е самоцелно, а да е част от евентуални промени в Конституцията:

„Разбира се, има конституционен въпрос, който се поставя - дали прекратяването на мандата може да стане с промени в Закона за съдебната власт. Считаме, че с оглед принципа на върховенството на правото, трябва да се използва конституционна процедура, така че основното, промените, които вече сме внесли в Закона за съдебната власт, за закриване на спецправосъдието, за някои реформи в процедурата за вземане на решения във ВСС. Считаме, че по отношение на тях ще получим подкрепа и до голяма степен ще работим в една и съща посока с "Има такъв народ", но големият въпрос, който стои на дневен ред - за това дали събранието ще може в този мандат да приеме конституционни промени, което е наша цел като „Демократична България“ - предстои да се водят допълнителни разговори по този въпрос“.

Започналите днес разговори по работни групи са продължение на проведените в края на миналата седмица първи консултации на ръководно ниво в търсене на подкрепа за бъдещ кабинет. По покана на партия "Има такъв народ" в тези консултации участваха всички парламентарни формации без ГЕРБ/СДС.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.