Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Няма замърсяване на въздуха в района на Дупница

| обновено на 27.07.21 в 12:10
Снимка: МОСВ

Министерството на околната среда и водите обяви окончателно заключение, че няма превишение на показателите за качеството на въздуха в Дупница.

В полунощ е приключило 72-часовото изследване на качеството на въздуха въздух в района след пожара преди няколко дни на сметището край града.

Вчера и измерванията от мобилната автоматична станция показаха, че няма превишаване на нормите за въздуха в района на града.

Отчетената средноденонощна концентрация на фини прахови частици в атмосферния въздух е 46 микрограма на куб. м при регламентирана средноденонощна норма от 50 микрограма на куб. м. Няма отчетено и завишаване на серен диоксид, азотни оксиди, въглероден оксид, озон, сероводород или метеорологични параметри. Сметището обаче, където се впръсква вода и се запръстява, още пуши.

Общински съветници настояват Общината да осигури постоянна станция за замерване на качеството на въздуха в района - заради постоянно пушещото градско сметище и емисиите от работата на ТЕЦ "Бобов дол".

От администрацията обаче коментираха, че една такава станция струва сериозни финансови средства, каквито на този етап Общината не може да си позволи.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна