Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протест във Вашингтон на американци от кубински произход срещу правителството в Хавана

Протест във Вашингтон на американци от кубински произход срещу властите в Хавана
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Стотици американци от кубински произход, политически бежанци и активисти протестираха във Вашингтон срещу правителството в Хавана и действията му по повод демонстрациите в страната по-рано този месец.

Демонстрантите носеха табели с надпис "Свобода" и развяваха кубински и американски знамена пред Белия дом, предаде Франс прес. Те настояват президентът на Съединените щати Джо Байдън да предприеме действия срещу властите в страната.

По-рано този месец в Куба имаше демонстрации заради икономическата криза, недостига на храни и лекарства, както и срещу начина, по който правителството се справя с пандемията. Протестите бяха най-мащабните от десетилетия насам, а властите ограничиха достъпа до интернет и задържаха десетки хора.

Демонстрацията във Вашингтон се състоя  в деня, в който Куба отбелязва началото на  революцията с атаките на казармите Монкада през 1953 година.

В самата страна празникът премина без обичайните масови тържества, за да се избегне събирането на много хора заради коронавируса.

Междувременно ТАСС съобщи, че неизвестни са хвърлили бутилки със запалителна течност по посолството на Куба във Франция. От Хавана твърдят, че са били хвърлени общо три бутилки, а персоналът на дипломатическата мисия е успял да потуши възникналия пожар. 

Агенцията се позовава на кубинския министър на външните работи Бруно Родригес. според когото отговорност за случилото се носи правителството на Съединените щати, което с непрестанните си кампании против страната поощрява подобно поведение.

"Осъждаме терористична атака с коктейли „Молотов“ срещу нашето посолство в Париж", написа Родригес в Тиутър и добави, че счита Вашингтон за отговорен за "непрекъснатите кампании" срещу Куба.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна