Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сеул и Пхенян възстановяват горещата линия за комуникация

Ким Чен-ун и Мун Дже-ин
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Северна Корея и Южна Корея се договориха да възстановят горещата линия за комуникация, която беше прекъсната от Пхенян миналия юни. Това се казва в изявление на южнокорейското президентство, предаде Би Би Си.

Според президентската администрация в Сеул лидерите на двете страни са се договорили да възстановят доверието и да подобрят връзките. Двамата ръководители си размениха множество лични писма от април насам.

Северна Корея прекъсна горещата линия през юни миналата година, тъй като отношенията се влошиха след неуспешната среща на върха между двете страни.

Малко след това Северна Корея взриви междукорейски офис близо до границата, който беше построен с намерението да им помогне да комуникират.

Връзките между двете страни се подобриха през 2018 година, когато южнокорейският президент Мун Дже-ин и севернокорейският лидер Ким Чен-ун се срещнаха три пъти. Те обаче отново се разпаднаха след провала на втората среща между Ким и тогавашния американски президент Доналд Тръмп.

Напрежението нарасна и заради дезертьорските групи в Южна Корея, които изпращат пропаганда през границата.

Президентът на Южна Корея призова за възстановяване на горещата линия и преговори, насочени към премахване на ядрените и ракетните програми на Северна Корея.

Двете Кореи остават технически в състояние на война, защото конфликтът от 1950-1953 г. завършва с примирие, а не с мирен договор.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна