Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Робот вкарва кошове на баскетбол в Сайтама

Роботът стреля към коша
Снимка: Антони Йорданов

Зрители на олимпийските игри няма, но на някои места организаторите са се погрижили да има и атракции за тв аудиторията и хората в залата – журналисти, официални лица, спортисти и треньори.

Така например на баскетболните мачове в залата в Сайтама бе показан робот с ръст на висок състезател, който „играе“ баскетбол. На полувремето в мача САЩ – Франция, „облечена“ в черно, машината на два пъти вкара безпогрешно, като единият опит бе точно от центъра на терена.

Баскетболните срещи на олимпиадата се играят „Сайтама Супер Арена“ – това е многофункционална зала в град Сайтама, който е свързан с Токио. В Япония е практика отделни градове да нямат разстояния между тях – просто от една улица нататък вече е друг град. От главния пресцентър на олимпиадата в столицата до арената се стига с автобус за около 1 час.

Максималният капацитет на залата е 37 000 души, като се използва за спортни състезания, концерти и други масови събития. Конструкцията на трибуните позволява да се движат и така да се структурират различен брой седалки. „Сайтама Супер Арена“ е единствената в Япония, оборудвана специално за американски футбол.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна