Eмисия новини
от 15.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Рашков: Борислав Сарафов да провери за нарушение на главния прокурор

Сигналът, адресиран до директора на Националната следствена служба Борислав Сарафов, вече е препратен на компетентната Спецпрокуратура

| обновено на 27.07.21 в 18:26
Бойко Рашков
Снимка: БГНЕС

Министърът на вътрешните работи Бойко Рашков е поискал от заместник-главния прокурор Борислав Сарафов, който е директор на Националната следствена служба, да провери дали главният обвинител Иван Гешев е изнесъл неправомерно данни от подслушване. Минути след като Рашков съобщи това, от прокуратурата информираха, че сигналът е препратен на компетентната Специализирана прокуратурата.

Какво съдържа сигналът на служебния вътрешен министър

Изпращането на сигнала служебният вътрешен министър Бойко Рашков мотивира с това да се провери дали е недосегаем обвинител номер едно:

„Ние трябва да проверим как стои този въпрос. Дали ще може всеки прокурор, на който ще бъде възможен този случай, ако въобще бъде възложен, разбира се, да прояви кураж да образува досъдебно производство и да започне разследване срещу главния прокурор на Републиката. Дали той реално е недосегаем.

И ако този заместник на главния прокурор Иван Гешев (Борислав Сарафов – бел. ред.) откаже да образува досъдебно производство срещу своя началник, аз още отсега завявам своето намерение да обжалвам този отказ. Пред кого? Пред по-горе стоящия прокурор в йерархията на прокуратурата, тоест пред сегашния главен прокурор“, каза служебният вътрешен министър.

В сигнала са част от материалите, които министърът на правосъдието внесе преди време във Висшия съдебен съвет. Магистратите тогава отказаха сигналът да бъде гледан по-същество:

„Публикуването на тези материали от тази кореспонденция са подбирани специално с основната цел да се внуши на обществото, а вероятно и да се използва така подреденият материал от този чат, който да убеди орган на съдебна власт, че определени обстоятелства са се случили така, както на главният прокурор Гешев му се иска“.

Министър Бойко Рашков коментира, че отказът на магистратите да разгледат сигнала във Висшия съдебен съвет е „ъгълна защита на главния прокурор Иван Гешев“.

От Националната следствена служба информираха, че са изпратили към Специализираната прокуратура сигнала на министъра на вътрешните работи Бойко Рашков за закононарушения, извършени от главния прокурор.

Националната следствена служба няма правомощия да образува досъдебни производства, се обяснява в съобщението.

Реакцията на прокуратурата - политически акт без юридическо основание 

Същевременно говорителят на главния прокурор Сийка Милева направи изявление, в което определи действията на Бойко Рашков като "политически акт без правна стойност":

„Единственият резултат от тази политическа атака е противопоставянето на институциите и уронване авторитета на Прокуратурата. Цената за това е неефективно функциониране на правоохранителните органи и за съжаление тази цена ще бъде платена от българските граждани", каза Милева.Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.