Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кацаров: Продължавам да бъда твърд привърженик ваксинацията да остане доброволна

| обновено на 28.07.21 в 17:00
Стойчо Кацаров в парламента - 28 юли 2021 г.
Снимка: БГНЕС

Три са основните рискове за висока заболеваемост и смъртност при евентуална четвърта вълна на коронавируса у нас. Това заяви служебният здравен министър Стойчо Кацаров при изслушването си в парламента. Става дума за ниския темп на ваксинация, лошо управление на кризата миналата година и изключително лошото състояние на здравната система:

„Този риск за съжаление не може да бъде преодолян в рамките на месец или два. Здравната ни система е тежко дебалансирана, лошо организирана, лошо структурирана, зле финансирана - от години. Covid-19 е основание да се бърза с реформите“.

Стойчо Кацаров призна, че има забавяне на ваксинационния процес у нас, но уточни, че това важи за редица страни в летния период. Той оповести данни, с които опроверга твърдения на предходното управление, че има по-малко ваксинирани след назначаването на служебното правителство.

Кацаров обяви, че високата смъртност у нас се корени в неподготвеността на властите за посрещане на Covid вълната и изключването на възрастните хора от началото на ваксинацията: 

„За разлика от почти всички страни в света, България не дава приоритет на най-уязвимата група от населението - хората над 60-годишна възраст и хората с тежки хронични заболявания. В плана за ваксинация те са поставени след много други категории. Това е голяма грешка, защото над 80% от починалите от Covid-19 са хора над 60-годишна възраст - средната възраст на починалите е между 70 и 72 години“.

Министър Кацаров съобщи още, че 22 хиляди ваксини на „Астра Зенека“ ще бъдат унищожени заради изтичащ срок на годност в края на юли.

Той отново подчерта, че е против задължителната ваксинация

„Вие като Народно събрание може да обмислите впоследствие и подобен тип мерки, ако прецените, че е необходимо, но аз продължавам да бъда твърд привърженик на това да остане доброволна ваксинацията. Ако хората се ваксинират, разходите ще са несравнимо по-малко, отколкото биха били в случаи в най-тежката ситуация на развитие на пандемичната вълна“. 

Пред депутатите Стойчо Кацаров съобщи, че са отпуснати 130 милиона лева на 128 болници за ремонт и оборудване на Covid отделения, като отбеляза, че страната ни ще се справи по-успешно с потенциалната четвърта вълна от коронавирус, защото вече има изготвен план за действие и разработен алгоритъм за различни ситуации: 

„Финансираме със 130 милиона лева ремонта на всички Covid отделения и оборудване с апаратура на всички Covid отделения на държавните и общински болници, включително  е предвидено и закупуване на т.нар. HI-Flow канюли, които помагат да се подава кислородна концентрация на пациентите. Опитът сочи, че това спасява човешки животи, предотвратява влизането в реанимация".

Кацаров също така призова хората да се ваксинират сега, защото когато настъпи следващата вълна от висока заболеваемост, няма да е подходящ период за имунизация. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна