Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Оранжев код за горещини в 21 области, температури до 41°

| обновено на 29.07.21 в 13:06
Снимка: Ани Петрова

За цялaта стана и днес е в сила предупреждение на Националния институт за метеорология и хидрология за опасно високи температури.

Оранжев код е обявен в 21 области, където се очакват максимални температури до 41 градуса.

Предупреждение от жълт код е в сила в останалите 7 области – София-град и София, както областите Перник, Смолян, Бургас, Варна и Добрич, където температурите ще са малко по-ниски.

Днес ще бъде слънчево и горещо. След обяд на места, главно над планинските райони ще има купеста облачност. В западната част на Дунавската равнина за кратко ще се появи слаб до умерен запад-северозападен вятър. Дневните температури още малко ще се повишат и максималните ще бъдат между 36° и 41°, в София - около 37°, сочи още прогнозата на НИМХ. 


Оранжев код е обявен и за петък, 30 юни. Жълт остава за Смолян, Силистра, Добрич, Варна и Бургас. Утре максималните температури ще се задържат между 36° и 41°.

Карта на опасните явления за 30.07.2021/НИМХ
Община Плевен осигурява безплатна минерална вода за преминаващите през пл. „Възраждане” граждани в летните горещини, които по прогноза ще се задържат около две седмици. Започна и оросяване на улиците в града, съобщава кореспондентът на БНР.

Автоматът за вода е на разположение всеки ден от 11.00 до 17.00 часа пред сградата на Общината на площад „Възраждане“ , акцията ще продължи в дните с високи температури. Ежедневно се оросяват пешеходната зона, централните градски улици, както и пешеходните зони в жилищните квартали. Водната каскада и Големият фонтан са в пълен работен режим в горещото време.

Заради високите температури в Монтана обмислят да променят работното време. Пред сградата на общината също се раздава минерална вода. „Ако това нещо продължи много дълго време може да се промени работното време – да се започва много и рано и да има почивка между 14.00 и 16.00 часа, когато температурите са екстремни, каза кметът Златко Живков. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна