Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Блинкън обещал на СЗО подкрепа за разследване произхода на коронавируса в Китай

Антъни Блинкън
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американският държавен секретар Антъни Блинкън е обещал подкрепа на Световната здравна организация за разследването ѝ в Китай на произхода на коронавирусната пандемия, предаде АФП. Блинкън се срещна с директора на организацията Тедрос Гебрейесус в Кувейт.

В „Туитър“ американският държавен секретар написа, че САЩ подкрепят плановете за допълнителни проучвания на пандемията, включително и в Китай, с цел по-доброто ѝ  разбиране и предотвратяване в бъдеще.

В своя изявление говорителят на държавния департамент Нед Прайс посочи, че Блинкън е подчертал необходимостта следващата фаза на разследването да бъде базирана на доказателства, прозрачна и ръководена от експерти, без външна намеса.

Световната здравна организация е подложена на натиск за ново, по-задълбочено разследване на това как е се е появила болестта, взела вече над 4 милиона жертви по света, отбелязва АФП.

СЗО вече изпрати международен екип от експерти в Ухан през януари - повече от година след първите случаи на болестта. Докладът, подготвен след разследването им, посочваше, че коронавирусът с много голяма вероятност се е появил при прилепите и е достигнал човека чрез животно посредник. Като изключително невероятна бе определена хипотезата, че вирусът е лабораторна разработка.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени