Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Христо Иванов за конфликта ИТН - Асен Василев: Съмнителна персонална атака

| обновено на 29.07.21 в 12:16
Христо Иванов, Владислав Панев и Атанас Атанасов от ДБ в Народното събрание.
Снимка: БГНЕС

"Видяхме една доста съмнителна персонална атака, която смесва факти от търговски спор с квалификации от Наказателния кодекс. Надявам се, че това е просто въпрос на неумение от колегите да си формулират тезите". Това каза в кулоарите на парламента съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов по повод думите на зам.-председателя на "Има такъв народ" Тошко Йорданов, че финансовият министър в служебното правителство Асен Василев е участвал в кражба на интелектуално собственост като директор на фирма. 

Иванов уточни, че споменаването на министри от служебния кабинет е очертаване на профил, а не кадруване (за което бе обвинен от Йорданов – б.р.), но за ДБ е важен персоналният състав на бъдещо правителство.

"Много моля, никой да не очаква, че ние ще бъдем притиснати до стената и ще ни се каже "сега ще ви дадем една торба с имена, гласувайте или не гласувайте!". Няма да стане това".

Според Тошко Йорданов вратата за преговори с ДБ и с "Изправи се БГ! Ние идваме!" не е затворена, но трябва да се спре с твърдения за зависимости от ДПС.

На свой ред Мая Манолова, председател на ПГ на "Изправи се БГ! Ние идваме!", заяви, че искат споразумение с ИТН.

"Ангажимент, препотвърден от ИТН, че участие на ГЕРБ и ДПС няма да бъде допуснато в следващото управление", каза отново тя.

Мая Манолова прави изявление пред медиите в Народното събрание - 29 юли 2021 г.; Снимка: БГНЕС
От ИТН пак обявиха, че кабинетът е готов и ще бъде представен след връчване на мандат от президента.

"Оставаме в очакване колегите от "Има такъв народ" да покажат състав на Министерския съвет, който предлагат, да дадат формулата и да кажат дали всъщност ще има ясни политически ангажименти по конкретни политики. В светлината на това ние ще преценим дали "Демократична България" ще подкрепи това предложение", каза още Христо Иванов:

"Нека никой не се опитва да ни прехвърля отговорността за това, че не може да даде убедителна политическа формула и да отговори на фундаментални въпроси за структурирането на политическото пространство", отговори Иванов на острата декларация на "Има такъв народ".

Христо Иванов в кулоарите на парламента - 29 юли 2021 г.; Снимка: БГНЕС
"Последните дни участваме в разговорите така, както ги структурираха от "Има такъв народ". Освен разговорите, които се водят при закрити врати, ние имаме публична отговорност към нашите избиратели, към обществото, когато става дума за процеса, който ще доведе до излъчване на правителство. Нито един от принципните въпроси, които вчера поставихме, днес не получи отговор. Ще има ясно поет политически ангажимент по отношение на определени политики или просто ще си водим раздумки? Второ – важността на хората, които ще бъдат предложени и техните качества. Използвахме пример с трима души, които получиха огромно обществено внимание и доверие, които атакуваха схемите на ДПС. В този смисъл е важно да се следват парите", посочи съпредседателят на ДБ.

Иванов призова партията победител на изборите да се разграничи убедително не само от ГЕРБ, но и от ДПС

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна