Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Владимир Иванов: Благоевград продължава да бъде най-скъпият град в България

В разгара на лятото, когато пазарите и тържищата изобилстват от плодове и зеленчуци, а реколтата от зърно и слънчоглед се очаква да бъде много добра, цените на основни хранителни продукти продължават да варират, макар и с леко движение нагоре. Така е и в Благоевград, който продължава да държи челна позиция в класацията на най-скъпите градове в България. Информацията потвърди за Радио Благоевград Владимир Иванов, председател на Държавната комисия по стоковите борси и тържища /ДКСБТ/.

Според нето, като тенденция е трудно да се говори за повишаване на цените като цяло, тъй като при основните храни и тези, които са важни за изхранването на населението, има стабилитет. Задържат се цените на млечните продукти, а тези на свинското месо тръгват надолу. Повечето от плодовете и зеленчуците имат вариативни цени. Например, доматите са поскъпнали с около 5 %, спрямо миналата година, по-висока е цената на краставиците, картофите и зелето. С около 50 % са поскъпнали прасковите тази година, най-вероятно причината е в дефицита на сладкия плод.  С 2 лева като цяло, е по-скъпа и „потребителската кошница“, в сравнение със същия период на 2020г.

Владимир Иванов

„Пазарът се оживи, след като се омекотиха част от мерките. Наблюдава се един пазарен ентусиазъм, това донякъде създаде някаква тяга, но трудно можем да говорим за промяна на тенденциите. През последните десет дни, отчитаме стабилизиране на цените на захарта, фасула, олиото, брашното, яйцата, кашкавала, скумрията, свинското и пилешкото месо. Единственият продукт, който отбеляза ръст през миналата година е олиото, вследствие на лошата реколта. Тази година се очаква много добра слънчогледова реколта, което неминуемо ще доведе и до понижение цената на олиото, но чак септември месец, когато се продадат по-скъпите количества и когато дойде новата реколта“ – уточни Владимир Иванов.

Според него, се очаква и много добра зърнена реколта, над 6 милиона тона. Няма икономически фактори, които да обуславят резки движения по отношение цените на храните в близко бъдеще освен, ако няма резки климатични промени.

Владимир Иванов коментира и мнения на жители на Благоевград, по отношение цените на храните. Според част от тях, те са нормални, според други са доста високи, което превръща областния център в най-скъпия град в България, дори по-скъп и от София. 

„За Ваше съжаление, ще потвърдя второто мнение. Съобразно качеството на продуктите, например, ако вземем един качествен домат в Благоевград, той е по-скъп, отколкото в София. Захар, брашно и варива, с едно и също качество, също можете да намерите на доста по-ниска цена в столицата. Това, за мен буди научен интерес, защо се получава така? Благоевград не е толкова силен туристически център, не се слави с толкова високи доходи. В същото време, явно логистиката и разпределението на търговския поток е такова, че се получават подобни явления. Може би конкурентната среда не е достатъчно силна въпреки, че имате не малко на брой търговци. Подобни практики се наблюдават единствено във  Варна, докато в другите областни центрове, цените в големите търговски вериги са по-ниски, отколкото в Благоевград“ – уточни още председателят на ДКСБТ.

Подробностите можете да чуете в интервюто на Биляна Славчева с Владимир Иванов. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна