Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Йосиф Миладинов на финал на 100 метра бътерфлай в Токио

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Йосиф Миладинов направи историческо плуване в Токио и след време 51,06 сек. се класира за финала на 100 метра бътерфлай. 18-годишният българин остана втори в своята серия, като бе изпреварен единствено от унгареца Крищоф Милак с 50.37 сек. 

Така за първи път след 33 години българското плуване има участие в олимпийски финал. За последно това прави смесената щафета 4 по 100 метра за жени на игрите Сеул 1988 г.  На същата олимпиада Таня Богомилова става шампионка на 100 метра бруст, където Антоанета Френкева е втора, а преди това взима и бронз на 200 м бруст. 

Най-добро време в полуфиналите даде американецът Кейлъб Дресъл - 49.71 сек., второто е на Милак, а третото на швейцареца Ное Понти с 50.76 сек. 

“Радвам се, че успявам да представя България на такова ниво. Да, мотивира ме и се надявам утре да съм още по-добре. Винаги ми е проблем, че тръгвам бавно, но утре ще дам всичко от себе си да тръгна по-бързо. Не знам дали тези пред мен са победими. Надявам се да направя добро плуване, да се изкефя и да сме живи и здрави", каза Миладинов. Финалът в дисциплината е утре в 4.30 ч. българско време. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!